viernes, 28 de febrero de 2014

1. Autovaloració de competències de l’assignatura i de les pràctiques.


Per tal d’aprofitar i aprendre d’aquesta experiència al màxim, ens hem proposat fer una autoavaluació inicial de les nostres competències com a docents.

Aquestes són les competències, dividides en 5 grans blocs, que entenem que un estudiant d’Educació Infantil en pràctiques ha de desenvolupar:


1.      És autònom en l’aprenentatge
Competències
Assolida?
Com puc millorar?

Cerca i accedeix a dades i recursos existents a l’hora de resoldre les activitats, tasques i situacions que es plantegen al Pràcticum i a l’assignatura.


Sí.

Aquesta és la manera de treballar que ens han ensenyat: quan no sabem el perquè d’algunes coses intentem relacionar-ho amb el que ja sabem i, si no és suficient, cerquem informació per fonamentar-ho teòricament.

M’he plantejat una nova reorganització dels apunts que he recopilat al llarg d’aquests 3 anys de carrera per poder accedir a la informació que tens amb més facilitat.


Reflexiona i pondera sobre elements que porten a una bona actuació professional.


Sí.

De fet és el que més em preocupa durant les pràctiques, analitzar el que fa el meu tutor referent a l’escola i si ho fa adequadament.

Intento tenir molta cura en no assolir pràctiques inadequades i que no respecten als infants. Anoto fets que penso que són inadequats i els contrasto amb professors i altres companyes de classe.


Accedeix i revisa altres blocs i experiències per tal d’ampliar la pròpia formació.



Sí.

Ja estem acostumades a llegir els blocs d’altres companyes en algunes ocasions c¡per contrastar opinions i experiències però, penso que he de millorar en la recerca de blogs de mestres reals i d’altres professionals.


Arriba a conclusions elaborades a partir de la contrastació de la informació recollida de la teoria com de la pràctica.



No.

Això és el que intentaré fer amb les entrades d’aquest blog. Moltes vegades reflexionem en privat, durant les pràctiques o, fins i tot, amb altres companyes però quan més escrit, documentat i contrastat quedin les nostres reflexions millor les interioritzem.



2.      Reflexiona sobre el seu propi procés d’aprenentatge
Competències
Assolida?
Com puc millorar?

Identifica punts forts i punts febles quant a les seves capacitats i competències professionals.



Sí.

No obstant, al llarg de les pràctiques aniré descobrint nous aspectes i competències de jo mateixa. Les noves situacions em faran actuar de formes diverses, pot ser de forma que mai m’hagués imaginat.

He d’analitzar com millorar els meus punts febles i també els forts, però sobretot els febles. Allò que no sàpiga fer és el que més he d’intentar sense por al fracàs.


Identifica les pròpies creences i concepcions; contrasta les creences personals amb les pràctiques i activitats que observa al centre.



No.

Aquesta és una de les competències on tindré més dificultats perquè les creences són difícils de modificar.

Espero poder detectar-les, tant les meves com les del centre, pot ser necessiti ajuda.

Descriu el que vol aprendre, els objectius que es proposa.


No.

Hauria de començar a proposar-me objectius més concrets i específics.

Es fa preguntes relacionades amb el propi procés d’aprenentatge (formació rebuda, formació futura..)



Sí.

El practicum em permetrà autoavaluar com ha sigut el meu procés d’ensenyament-aprenentatge fins avui dia i com vull continuar la meva formació.

Recull dubtes i dilemes.


Sí.

Faré servir una llibreta petita per fer anotacions a l’aula durant el dia a dia.


Argumenta el que ha fet i per què.



Sí.

Encara més en aquest blog faré entrades per a reflexionar sobre les meves pràctiques i el que observo a l’escoleta on les estic fent. Pels treballs que hem anat fent durant el grau d’Ed. Infantil ja estem acostumades a justificar les nostres accions i decisions.


Reflexiona sobre els seus errors i cerca maneres de millorar en la seva actuació professional.



No.

Fins començar les practiques no havia treballat mai amb nens d’aquestes edats (0-3 anys) i tampoc en un nombre tant elevat. Ara és quan podré veure quins són els meus errors perquè encara no soc conscient del tot com he d'actuar i com actuaré.



3.      Analitza i reflexiona sobre el funcionament dels centres d’Educació Infantil
Competències
Assolida?
Com puc millorar?

Es fa preguntes sobre el que ha observat quant al funcionament del centre.



No.

Immersa en el funcionament real del dia a dia d’una escoleta és com millor podrem reflexionar sobre l’organització dels centres.


Aporta reflexions en quant a l’organització del centre: distribució del temps i de l’espai, dinàmiques de treball, coordinació entre professorat, relació amb les famílies i amb el context proper; i contrasta aquestes reflexions amb evidències.




No.

Quina intencionalitat hi ha darrera de l’organització de l’espai i temps del centre?

El practicum ens serveix a totes per consolidar tota la teoria que hem estudiat però on hi tenim més mancances és en l’organització de centres perquè només ho varem estudiar en una assignatura i sembla que és informació que no hem utilitzat gaire.

Contrasta allò que recullen els documents del centre amb les pràctiques i rutines que es realitzen.




No.

Fins ara només hem treballat amb el currículum. Hem elaborat activitats pensant en el currículum però ara podrem tenir com a referent la concreció curricular que faci el centre i el seu PEC per tenir en conèixer si duen a terme els objectius que es proposen i si són conseqüents amb els seus documents.

Des dels primers dies ens estem amarant de tota aquesta informació per continuar amb la línia educativa del centre.



4.      Analitza i reflexiona sobre els processos d’ensenyament-aprenentatge
Competències
Assolida?
Com puc millorar?

Identifica els marcs teòrics que justifiquen o qüestionen les pràctiques que es duen a terme a l’aula.



Sí.

Per a cada practica bona o dolenta he de trobar una justificació teòrica que la sustenti. D’aquesta manera podrem destriar el que és adequat i el que no.

Identifica bones pràctiques, les compara.


No.

Encara no tenim experiència com per saber què és el més adequat en cada situació. Per això haurem d’observar i anotar aquestes per després comentar-les i contrastar-les amb els companys i companyes, professors i altres professionals.


Elabora hipòtesis de per què passa un fet concret a partir d’un recull d’informació.


Sí.

Irremediablement farem hipòtesis per intentar comprendre el que observarem a l’aula però hem de comprovar les hipòtesis amb ajuda teòrica.


5.      Reflexiona sobre el procés de millora
Competències
Assolida?
Com puc millorar?

Reflexiona sobre els trets diferencials entre bones pràctiques i projectes de millora.



No.


Fer recerca de projectes de millora d’altres centres.
Buscar blogs de mestres que expliquin bones practiques.

Justifica i contextualitza el projecte de millora a partir de l’anàlisi de necessitats i de la identificació del problema.



No.

Abans de trepitjar el centre ja ens havien assignat un projecte de millora. No hem tingut la possibilitat d’analitzar el centre i triar per nosaltres mateixes un projecte.  Tanmateix trobem que la proposta és interessant. El pati de l’escoleta té un gran potencial i necessita millorar.


Cerca informació en relació amb el projecte de millora i aporta referències bibliogràfiques.



Sí.

Com que ja sabem que el nostre projecte de millora és el pati del centre volem i sabem justificar les propostes que farem amb fonamentació teòrica perquè el centre i tot aquelles persones que puguin llegir els nostres blogs siguin més conscients del caràcter educatiu del pati.


Preveu els obstacles i resistències en l’aplicació del projecte de millora.



Sí.

Tot i que ens manca experiència i aquesta serà una de les primeres vegades en poder aplicar un projecte de tal magnitud en un context real, haurem de ser conscients de la realitat i no tractar de dur a terme projectes massa ambiciosos o impossibles. A més a més, ens haurem d’ajustar a un pressupost que encara desconeixem però sabem que serà reduït.


Tot i que hagi valorat que hi ha competències que tenc assolides, això no vol dir que ja no m’he d’amoïnar més perquè sé que he de millorar. Tenc les capacitats necessàries per dur-ho a terme i encara puc aprendre a fer-ho millor.

Segurament, quan acabin les pràctiques no les tingui assolides amb un 10, pot ser no arribi mai el dia que totes aquestes competències les tingui assolides amb un 10 però es tracta d’anar avançant poc a poc, trobar nous reptes i descobrir noves competències per millorar.

Aquestes són les competències bàsiques per a un mestre, n’hi ha moltes més. Ensenyar vol dir aprendre dues vegades. Sempre m’he de qüestionar i autoavaluar a jo mateixa per no caure en la desprofessionalització docents.

Per millorar he de continuar amb aquest blog de reflexió, observar i prendre notes en l’escoleta, cercar informació, llegir teoria, aprofitar l’oportunitat, experimentar, ser creativa i fer front als reptes que puguin sorgir durant el camí sense desanimar-me.


*Justificació d'etiquetes:
2.1. i 2.7. Gràcies al quadre que he fet he pogut analitzar quins són els meus punts forts i punts febles quant a les meves capacitats i competències, alhora que he cercar maneres per millorar en aquelles que no les tenc del tot assolides o em cal millorar. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario